L'Institut Guttmann lidera el primer assaig clínic per reduir les seqüeles de la cirurgia de tumors cerebrals modificant l’activitat del cervell abans de l’operació

L'Institut Guttmann lidera el primer assaig clínic per reduir les seqüeles de la cirurgia de tumors cerebrals modificant l’activitat del cervell abans de l’operació

Contact Communication
Institut Guttmann Communication Department:
Phone 934 977 700 ext. 2280/3280
Prehabilita - roda de premsa

A l’hora d’extirpar un tumor cerebral, la neurocirurgia s’enfronta sempre a un delicat repte d’equilibri. D’una banda, assegurar l’extirpació màxima del teixit tumoral per tal de reduir la seva reaparició; i d’una altra, evitar la resecció de teixit cerebral sa per minimitzar les seqüeles de l’operació. Per ampliar les possibilitats d’assolir aquests dos objectius, l’Institut Guttmann ha iniciat l’assaig clínic PREHABILITA, el primer al món que aplica tècniques de neuroestimulació no invasiva per modificar l’activitat cerebral abans d’una cirurgia de tumor, amb l’objectiu de reduir-ne les seqüeles físiques i cognitives. Fins ara, 14 pacients han participat en l’assaig, finançat per la Fundació Joan Ribas Araquistain i el protocol del qual es va publicar ahir a la revista Frontiers in Neurology.

Avui hem presentat el Prehabilita, que es tracta del primer assaig clínic al món per avaluar l’ús d’aquests mètodes no invasius abans d’una intervenció de tumor cerebral, en una roda de premsa a la Sala Àgora de l’edifici Guttmann Barcelona, on hem comptat amb la participació de la Dra. Montserrat Bernabeu, directora assistencial i codirectora de l’Institut Guttmann, el Doctor en Neurociències Kilian Abellaneda i el Doctor en Medicina Josep M Tormos- ambdos co-investigadors principals del projecte Prehabilita- , la Dra. Gloria Villalba, neurocirurgiana de l’Hospital del Mar i col·laboradora del projecte, i el valuós testimoni d’un pacient participant a l’assaig.

 “El PREHABILITA es basa en un concepte clau quan parlem del cervell: la plasticitat cerebral, que és la capacitat d’aquest òrgan per establir noves connexions que el permetin reestructurar-se i adaptar-se a noves situacions, com per exemple l’envelliment o l’aparició de tumors”, explica Kilian Abellaneda, Doctor en Neurociències i co-Investigador Principal del projecte.

Fins ara, aquestes estratègies prèvies a la cirurgia s’havien portat a terme mitjançant tècniques invasives com ara la implantació d’electrodes intracranials. No obstant això, aquests mètodes requereixen de dues cirurgies en lloc d’una, la qual cosa causa o incrementa el risc d’infeccions i altres complicacions post-operatòries. En el cas del PREHABILITA, els investigadors utilitzen tècniques no invasives que en el passat només s’havien aplicat amb aquesta finalitat en dos pacients. Aquest assaig, el primer al món, pretén ara investigar la viabilitat i eficàcia de portar aquest protocol no invasiu a la pràctica clínica.

El mateix dia a la tarda va tenir lloc una trobada on l’equip d’investigadors van presentar la metodologia i els primers resultats del Prehabilita davant de membres de la Fundació Joan Ribas Araquistain, qui finança el projecte, i d’altres col·laboradors externs de l’assaig.

Prehabilita - roda de premsa
Prehabilita - roda de premsa
Prehabilita - roda de premsa
prehabilita resultats
prehabilita resultats