L'Institut Guttmann i Badalona Comunicació estrenen ‘Beines de Mielina’, un pòdcast accessible de divulgació

L'Institut Guttmann i Badalona Comunicació estrenen ‘Beines de Mielina’, un pòdcast accessible de divulgació

Contact Communication
Institut Guttmann Communication Department:
Phone 934 977 700 ext. 2280/3280
beines de mielina

L’Institut Guttmann i Badalona Comunicació estrenen avui el pòdcast Beines de Mielina, una coproducció que té per objectiu difondre els darrers avenços en el camp de la neurorehabilitació, promoure estils de vida saludable i fomentar una societat inclusiva. El producte, que compta amb un ajut de la convocatòria Joan Oró 2022 de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, constarà de 10 episodis 

El títol Beines de Mielina fa referència a l’estructura que envolta l’axó, una prolongació o “cua” de les neurones que permet que la informació es transmeti ràpidament per les estructures nervioses. En aquest cas, les beines de mielina permetran la transmissió d’informació sobre neurorehabilitació, salut cerebral i discapacitat. 

La línia editorial, producció i redacció del pòdcast provenen del coneixement i experiència dels prop de 400 professionals de l’Institut Guttmann de Badalona i de l’Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació Guttmann Barcelona. En alguns episodis també hi col·laboren experts d’altres centres, com ara  l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Per la seva banda, l’assessorament en la confecció i ritme del guió, la realització i el muntatge són a càrrec de Badalona Comunicació.

Beines de Mielina és un pòdcast narratiu de no ficció: cada episodi parteix de la història d’1 o 2 pacients de l’Institut Guttmann i compta amb la participació de nombroses especialitats que habitualment tenen menys presència en els mitjans de comunicació: logopèdia, neuropsicologia, teràpia ocupacional, fisioteràpia, infermeria... “D’aquesta manera posem en valor el caràcter transversal de l’assistència, així com la necessitat d’una recerca translacional destinada a la millora de l’assistència clínica”, declara la Dra. Montserrat Bernabeu, directora assistencial i co-directora de l’Institut Guttmann.  
 
Accessibilitat per a les persones amb discapacitat auditiva

El pòdcast té un gran potencial com a eina de comunicació perquè permet arribar a tot tipus de públics, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Per garantir l’accés a tothom, cada episodi és accessible per a les persones amb discapacitat auditiva i ve acompanyat de subtítols amb audiodescripció, així com de la transcripció del seu contingut.

Avui, dijous 18 de maig, s’estrenen els dos primers episodis, dedicats a la Recerca en el camp de la lesió medul·lar i el Trastorn de Desenvolupament del Llenguatge. A partir de llavors, s’emetrà un episodi nou per setmana. Alguns temes que es tractaran seran l’ictus, l’Alzheimer i el deteriorament cognitiu, les malalties neuromusculars minoritàries o la musicoteràpia en el camp de la neurorehabilitació, entre d’altres.

Els episodis estaran disponibles en els webs de l’Institut Guttmann i Badalona Comunicació, així com a Spotify, YouTube i altres plataformes de pòdcast. De manera complementària, l’endemà de la publicació de cada episodi, el magazín BDN Matí de Ràdio Ciutat de Badalona desenvoluparà, amb la participació d’especialistes de l’Institut Guttmann, la temàtica que s’hagi abordat al pòdcast. 

Episodi 1 - Recerca i lesió medul·lar

Episodi 2 - Trastorn del Desenvolupament del Llenguatge