Institut Guttmann

Госпиталь Нейрореабилитации

+34 93 497 77 00

XXIX Jornades Tècniques de l'Institut Guttmann

 

NEUROPSICOLOGIA I ESCOLA: MODELANT EL CERVELL

Barcelona, 20 d'abril de 2017
Auditori ONCE
Gran Via, 400. Barcelona

Inscripció online »

Contextualització

El desenvolupament del sistema nerviós central comença en el període embrionari, continua el període fetal i s’estén fins a arribar a la tercera dècada de la vida. L’aprenentatge resulta de la interacció del SNC i l’entorn. Aquesta interacció complexa entre els diferents components neurobiològics, genètics i l’efecte modulador de l’entorn en el desenvolupament del cervell determina la capacitat cognitiva del nen, de la que, finalment, depenen les habilitats i també les dificultats per a l’aprenentatge.

La majoria de nens amb fracàs escolar a causa de trastorns d’aprenentatge, o de dany cerebral adquirit, presenten problemes en el desenvolupament de les funcions executives: capacitat per mantenir l’atenció, planificar, organitzar el temps, regular les pròpies emocions i monitoritzar els pensaments amb l’objectiu d’executar de forma eficaç i eficient la pròpia conducta. Aquesta disfunció executiva dificulta l’adequada adaptació del nen i de l’adolescent en els canvis constants del seu entorn, sobretot en l’àmbit escolar, on aquestes capacitats són imprescindibles per a integrar nous i més complexos aprenentatges.

Si bé inicialment els estudis de les funcions executives en nens i adolescents es van realitzar bàsicament en l’àmbit clínic i no tenien una aplicació directa a l’entorn escolar, avui aquest paradigma teòric s’ha estès a les aules, desenvolupant-se en un ampli potencial d’intervenció en l’àmbit escolar.

Dirigida a professionals implicats en la intervenció dels nens i adolescents amb trastorns de l’aprenentatge (metges, psicòlegs clínics, neuropsicòlegs, psicopedagogs, professors...) i estudiants d’aquestes disciplines, l’objectiu principal d’aquesta jornada és abordar els coneixements més recents i els últims avenços en la neuropsicologia escolar.

Temes com el paper de les funcions executives en el rendiment escolar, la influència de l’entorn en el desenvolupament cerebral, els programes d’intervenció tant en trastorns de l’aprenentatge com en dany cerebral adquirit i la neuroeducació es tracten durant aquesta jornada científica, en la que, a més, l’Institut Guttmann procurarà aportar la seva pròpia experiència en el tractament integral d’aquests pacients.

Programa

         9:00-9:30 Acreditació i entrega de documentació
         9:30-9:45 Benvinguda

CONFERENCIES

         9:45

Brain Development Experience and Behaviour.

Brian E. Kolb, professor en neurociència, University of Calgary (Canadá)

        10:45

Development of the executive functions: Neuropsychology and School

Adele Diamond, professora de neurociència cognitiva, University of British Columbia (Canadá)

         11:45 Pausa Cafè 
         12:15

Intervenció neuropsicològica en el nen amb DCA

Antònia Enseñat, cap de neuropsicologia de l'Institut Guttmann

         13:15

Col·loqui dels conferenciants

Conduït pel professor David Bueno, doctor en biologia. Universitat de Barcelona. 

 

TAULA RODONA

         15:30             Trastorns de l'aprenentatge
  Introducció als trastorns de l’aprenentatge. Joan Deus, psicòleg clínic. Institut Guttmann
Identificació de trastorns d’aprenentatge en nens i adolescents amb trastorns psiquiàtrics. Rosa Calvo, psiquiatre. Hospital Clínic de Barcelona
Aportacions de la neuropsicologia a la intervenció en les dificultats de l’aprenentatge. Beatriz Gavilán, neuropsicòloga, Hospital de la Beata María Ana de Madrid
   Moderadora: Ana Macpherson, periodista de La Vanguardia

CONFERÈNCIA I PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

         17:30

Neuroeducació

David Bueno, doctor en biologIa, Universitat de Barcelona

        18:30

Presentació del llibre

Niños con Parálisis Cerebral: Guía para padres

CLAUSURA 

         19:15 Copa de cava

QUOTAS D'INSCRIPCIÓ

  Abans 7 d'abril Després 7 d'abril
QUOTA PARTICIPACIÓ 100 €  125 €
QUOTA ESPECIAL ESTUDIANTS* 60 € 90 €
* Per a beneficiar-se de la quota especial d'estudiants serà imprescindible adjuntar copia del carnet d'estudiant o certificat de l'escola o facultat, en el moment de formalitzar l'inscripció on-line.

A les conferències en llengua anglesa hi haurà servei de traducció simultània al castellà.
La quota d’inscripció inclou els drets de participació en les jornades, pausa cafè, copa de cava, exemplar del llibre Niños con parálisis cerebral; guía para padres i
certificat d’assistència. El dinar no està inclòs. Les places són limitades. Les inscripcions s’acceptaran per rigorós ordre de pagament. No es considerarà formalitzada
la inscripció fins a que s’hagi abonat la quota corresponent. Les quotes reduïdes s’aplicaran només si el pagament es rep abans del 7 d’abril.

Amb la col·laboració de:

ONCE Catalunya

вторник, 7 февраля, 2017 - 09:32