Institut Guttmann

Госпиталь Нейрореабилитации

+34 93 497 77 00

Seqüeles post Covid-19

Seqüeles post Covid-19

Hi ha un elevat nombre de pacients que després de superar la fase aguda del covid-19 presenten complicacions associades a haver patit el coronavirus. Les seqüeles que deixa la Covid-19 no només són evidents a simple vista i no només afecten la part física, sinó que s’ha vist que amb relativa freqüència també afecten la memòria, la conducta, l'estat d'ànim i la capacitat per realitzar activitats de la vida diària.

El nou Programa de Neurorehabilitació post Covid-19 de l’Institut Guttmann té com a principal objectiu la detecció precoç i el tractament d’aquestes seqüeles i inclou rehabilitació funcional, neurològica-motora, cognitiva-conductual, emocional i respiratòria. El programa alterna la medicina presencial i telemàtica i inclou una valoració prèvia de l’estat del pacient i el tractament personalitzat per part d’un equip transdisciplinari integrat per metges neurorehabilitadors, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i educadors físics, neuropsicòlegs i l'accés a la plataforma de telerehabilitació cognitiva Guttmann, NeuroPersonalTrainer®.

 

A qui va dirigit el programa de neurorehabilitació per als pacients amb seqüeles post Covid-19?

Persones que després de superar la fase aguda del Covid-19, pateixin seqüeles físiques, cognitives, emocionals i conductuals derivades de la malaltia, i hauran de venir derivats des de l’atenció primària o el metge especialista.

 

En què consisteix el programa?

La intervenció inclou una primera valoració a través d’un Screening Neuropsicològic – a través de la plataforma neurotest.guttmann.com que s’enviarà al pacient i que haurà d’emplenar des del seu domicili prèviament a la primera visita.

Posteriorment, es farà una primera visita presencial amb del metge neurorrehabilitador, on es valoraran les repercussions funcionals, la pèrdua de mobilitat, altres capacitats funcionals i respiratòries i relaciones amb activitats de la vida diària. També una visita amb el neuropsicòleg que valorarà la memòria, la orientació, la capacitat atencional, el llenguatge i les funcions executives.

El tractament pot ser telemàtic, presencial o mixta  en funció del resultat de la valoració i l’estat del pacient que serà valorat durant tot el procés de forma activa per part del metge i del neuropsicòleg.

 

Estudi de recerca per conèixer els efectes de la covid-19 en la salut cerebral i els trastorns cognitius

Complementàriament al programa clínic, l’Institut Guttmann ha dissenyat un estudi de recerca longitudinal basat en tecnologies mòbils que té com a objectiu conèixer, de manera objectiva, a curt, mig i llarg termini, la repercussió sobre la salut cerebral (neurològica i psiquiàtrica), els trastorns cognitius que se’n deriven i com aquests repercuteixen en el desenvolupament de les activitats de la vida diària de les persones que han estat afectades pel virus.

L’estudi es beneficiarà de l’experiència i el coneixement assolits al marc del projecte de recerca Barcelona Brain Health Initiative, on participen més de 4.000 voluntaris sans, que compte amb el suport de la Fundació La Caixa i està liderat pel Prof. Álvaro Pascual-Leone, professor de Neurología de Harvard Medical School, al Hinda and Arthur Marcus Institute for Aging Research i director de Guttmann Brain Health Institute, qui codirigirà aquest estudi longitudinal obert a tota la població afectada per la Covid-19.

L’estudi està adreçat a tota la població de pacients que han estats diagnosticats de COVID-19, i es desenvoluparà mitjançant tecnologies mòbils per facilitar la participació del major nombre possible de persones afectades.

Es desenvoluparà un qüestionari inicial, per analitzar les dades relatives al moment de diagnòstic i la informació rellevant respecte al període d’hospitalització (quan s’hagi requerit), juntament amb seccions adreçades a valorar queixes de salut o simptomatologia neurològica (cognitiva, psicomotora i emocional), juntament amb aspectes de salut general relacionats amb la salut cerebral.

 

 

среда, 1 июля, 2020 - 09:39